×

Per wijnsoort: welke wijn combineer je met welk gerecht?

Per wijnsoort: welke wijn combineer je met welk gerecht?

Het is heerlijk om wijn en spijs met elkaar te combineren. Althans, als je de juiste combinaties weet te vormen. Het is in de basis eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld, als je maar weet waar je op kunt letten. In dit artikel geven we per wijnsoort tips voor combinaties met gerechten. Zo heb je een handig overzicht, om te raadplegen wanneer nodig.

Rosé wijn

Er zijn genoeg wijnsoorten om te serveren bij een diner. Dat niet alleen, ook binnen die wijnsoorten zijn er weer grote onderlinge verschillen. Rosé gaat goed samen met uiteenlopende gerechten, serveer deze wijn daarom zeker eens bij een diner. Met name bij zomerse diners past dit type wijn goed: de wijn sluit immers perfect aan op het zomergevoel. Het voornaamste kenmerk van rosé is dat de wijn fris en soepel smaakt, vaak ook wel fruitig. Serveer er gerechten bij die in de basis vrij subtiel zijn, maar die toch wat pit hebben. Denk aan wraps met smeerkaas en een pittig pepertje erin. Of serveer vis, zoals doradefilet, bij rosé. Mild vlees gaat ook goed samen of juist een zomerse pasta met kleurrijke groenten. Het zonnige karakter mag in het eten in ieder geval best een beetje naar voren komen, zoals dit ook in de wijn gebeurt. En als het even kan, eet je dit natuurlijk heerlijk op in de tuin – met het zonnetje op de bol!

Rode wijn

Wil je graag rode wijn drinken bij het diner? Dit gaat maar al te goed! Bij een heleboel gerechten is rode wijn de beste keuze, zeker tijdens een uitgebreid diner waarbij je de wijnselectie opbouw in intensiteit. Een rode wijn heeft al gauw wat meer karakter dan een rosé wijn of een witte wijn. Al is hier ook sprake van variatie: een fruitige, soepele rode wijn is weer heel anders dan een volle, complexe rode wijn. Hoe intenser de wijn is, hoe karakteristieker het eten ook mag zijn. Bij een milde rode wijn serveer je bijvoorbeeld een pasta met paddenstoelen, om een mooi voorbeeld te noemen. Een romige rode wijn gaat hand in hand met risotto. Gaat het om een complexe, volle rode wijn, zoals een Rioja? Denk dan aan rijk vlees, zoals lam, rund of wild. Het vlees mag op krachtige wijze bereid zijn: gerookt of gegrild bijvoorbeeld. Of combineer de wijn met gedroogde worst of ham.

Witte wijn

Met welk eten combineer je witte wijn? Ga hier weer voor de wat lichtere gerechten, net zoals bij rosé. Witte wijn is immers ook wat minder intens van smaak: je wilt niet dat het eten de wijn overheerst. Zo proef je de smaken namelijk niet goed meer. Bij een lichte witte wijn serveer je een salade of gegrilde groenten. Verder is witte wijn een match made in heaven met vis, zowel als het gaat om een soepele als een wat meer volle witte wijn. Hoe vetter de vis is, hoe krachtiger de wijn mag zijn: dit is een goed uitgangspunt. Ook kip is lekker met witte wijn, zeker als de wijn wat romiger is. Je serveert witte wijn dus bij wit vlees, zoals kip – terwijl je rode wijn serveert bij rood vlees. Een ideaal ezelsbruggetje om dit onderscheid mee te onthouden! En heb je een zoete witte wijn, zoals een dessertwijn? Dit gaat dan weer goed samen met een kaasplankje, waarbij de (mier)zoete smaak wenselijk is.

Welke wijn je ook serveert bij het eten: zorg dat het een match is. Dit maakt het diner alleen maar beter. Je kunt natuurlijk bij iedere gang weer een bijpassende wijn uitkiezen: begin licht, eindig wat zwaarder. Proost en eet smakelijk!